Mari Jonsson, socialdemokratisk ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Borlänge. Foto: Eva Rehnström/Sveriges Radio.
Mari Jonsson (S). Foto: Eva Rehnström/Sveriges Radio

Politiker ville få skribent utslängd från kommunfullmäktige

Mari Jonsson (S): "Det är ett offentligt möte där vem som helst har rätt att vara"
1:22 min

En av Sverigedemokraternas kommunfullmäktigeledamöter ville få en skribent utslängd från Borlänges kommunfullmäktigemöte som hölls under tisdagen. Detta trots att mötet är öppet för allmänheten. Borlänges socialdemokratiska kommunalråd Mari Jonsson blev väldigt förvånad.

- Mötet hade haft paus och ordförande skulle klubba i gång mötet. Men innan ordförande gjorde det gick en ledamot fram till ordförande och säger "släng ut den där" och pekar nedåt salen. Då förklarar ordförande att det är ett offentligt möte, och då lommar ledamoten i väg, berättar Borlänges socialdemokratiska kommunalråd Mari Jonsson.

Skribenten som fanns på plats för att bevaka kommunfullmäktigemötet var Henrik Johansson från sajten Inte rasist men. Och eftersom kommunfullmäktigemöten som regel är öppna för allmänheten och journalister tycker Mari jonsson att den här politikerns agerande var anmärkningsvärt.

- Jag blir förvånad, för det är ett offentligt möte där vem som helst har rätt att vara. Jag tycker att det är konstigt att folk inte har kunskap om hur det fungerar.

Ordförande för mötet var socialdemokraten Yvonne Karlén. Hon vill inte ställa upp på någon intervju men säger över telefon att hon uppfattade det hela som en fråga om skribenten verkligen fick vara där. Men Mari Jonsson är säker på vad hon hörde:

- Ja, ja, det här går att se på film på webben. "Släng ut han" och sen slänger han ut armen, det var nog egentligen den gesten jag reagerade mest på, säger hon.

I P4 Dalarna eftermiddag hör du skribenten Henrik Johansson och Sverigedemokraten Per-Erik Åkerström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".