Skolan penna block bok skola
Foto: Björn Dalin / SR

Politiker förnekar att han ville få skribent utslängd

"Jag förstår inte hur han som folkvald politiker vågar ljuga"
3:03 min

En av Sverigedemokraternas kommunfullmäktigeledamöter ville få en skribent utslängd från Borlänges kommunfullmäktigemöte som hölls igår. Trots att mötet är öppet för allmänheten.

Skribenten som var på plats för att bevaka mötet var Henrik Johansson från sajten Inte rasist men, så här beskriver han vad som hände.

– Jag var ju på plats för att bevaka Sverigedemokraternas motion. Inte trodde jag att det skulle urarta i den här situationen, säger han.

Det som hände var att Sverigedemokraternas ledamot Per-Erik Åkerström gick fram till mötets ordförande för att få Henrik Johansson avlägsnad, trots att kommunfullmäktigemöten som regel är öppna för allmänheten. Så här beskriver Socialdemokraternas kommunalråd Mari Jonsson situationen.

– I slutet av pausen gick ledamoten fram till ordföranden och sa "Släng ut den där" och pekade bort i salen, säger hon.

Men Per-Erik Åkerström själv håller inte med om den beskrivningen.

– Det jag minns att jag sa var att han skulle sitta uppe på åhörarläktaren, säger Per-Erik Åkerström.

Men Henrik Johansson påpekar att händelsen finns på film på Borlänge kommuns hemsida.

– Han ljuger. Höj upp volymen på inspelningen så hör du att han säger "Släng ut den där".

Ann-Katrin Löfwenhamn, gruppledare för Sverigedemokraterna i Borlänge, skriver i ett mail till P4 Dalarna:

"Henrik Johansson är inte journalist, han är där som Socialdemokrat/bloggare och tar kort på SD-ledamöter. Kan inte tänka mig att det är tillåtet. När man utstuderat tar bilder på enskilda ledamöter så måste vi få ifrågasätta varför"

Jonas Nordling som är ordförande i Jourlistförbundet säger att det är allvarligt om folkvalda politiker försöker stänga ute folk från öppna möten.

– Det har ingen betydelse om han är skribent eller inte. Att försöka stänga ute någon från ett öppet möte hör inte hemma i ett öppet samhälle över huvud taget.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".