Nya deltidsbrandmän på grundutbildning hos Mora brandkår i nove´mber 2014. Martin Nilsson lär sig hantera verktyg under överinseende av Mats Kjellin.
1 av 2
Martin Nilsson lär sig hantera verktyg under överinseende av Mats Kjellin. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg/Sveriges Radio Dalarna
Peter Bäcke, ställföreträdande räddningschef vid Mora brandkår.
2 av 2
Peter Bäcke, ställföreträdande räddningschef vid Mora brandkår, kan inte lova när de nya deltidsbrandmännen är färdigutbildade men hoppas att det inte dröjer mer än ett år. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg/Sveriges Radio Dalarna

17 nya deltidsbrandmän i Mora, Älvdalen och Malung-Sälen

"Det är bra att vi har fått ihop så här många i de här tre kommunerna. Vi får väl säga att vi är lyckligt lottade"
3:20 min

Räddningstjänster runtom i landet har svårt att få tag i deltidsbrandmän. Men Mora, Älvdalen och Malung-Sälen har lyckats rekrytera 17 personer.

En av dem är 20-årige Martin Nilsson från Mora. Han har funderat på yrket sen han gick ut gymnasiet och nu har han precis börjat sin grundutbildning.

– Det är mycket varierande kroppsarbete och man får vara nära människor. Jag tycker att det verkar vara väldigt spännande och intressant, säger han.

Under den första intensiva utbildningsveckan får de blivande brandmännen lära sig grunderna i hur de ska agera på en olycksplats. Det dröjer innan de är färdigutbildade, men tills dess ska de inte behöva arbeta helt på egen hand.

– Det är tänkt att vi ska få en liten inskolning i skarpa lägen. Vi kommer inte att sättas i någon knivig situation direkt, säger Martin Nilsson.

– Tar alla sig igenom utbildningen, så är vi fullgott bemannade här i Mora. Det ser positivt ut, säger Peter Bäcke, ställföreträdande räddningschef i Mora.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".