Läxhjälp, plånbok med pengar. Foto: TT
Läxhjälp. Foto: TT

Läxrutföretag: Svaga elever drabbas när läxrut avskaffas

Eva Odencrantz Erickson: "Vad gör vi då med de här barnen?!"
7:53 min

Regeringens förslag att avskaffa skatteavdraget för privat läxhjälp riskerar att drabba elever som är i behov av särskilt stöd. Eva Odencrantz Erickson äger ett läxhjälpsföretag i Leksand, och hon bekräftar att det oftast är barn med särskilda behov som behöver extra hjälp.

Den rödgröna minoritetsregeringen vill avskaffa Läx-Rut. Läxföretagen anser att det framför allt är föräldrar till barn som behöver extra stöd som utnyttjar skatteavdraget och att de barnen nu riskerar att komma i kläm när avdraget för läxhjälp försvinner vid årsskiftet.

– Någonstans på vägen har det gått snett, de har inte fått den hjälp de behöver, och när föräldrarna får reda på att det finns företag som kan hjälpa dem, så ringer de till mig och så har jag då pedagoger som jag skickar till barnen, berättar Eva Odencrantz Ericson.

I vilken utsträckning är det barn som har särskilda behov?

– Jag skulle säga att det är 90 procent.

– Det är skolans ansvar, men nu ser verkligheten ut som den gör, och om nu läxruten försvinner, vad gör vi då med de här barnen?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".