Elisabeth Åkärbjär, miljöinspektör i Mora och Orsa.
- Vi har ställt krav på dokument och rutiner, eftersom det är en risk för konsumenterna om det är så att man inte har bra rutiner ute i köken, säger miljöinspektör Elisabeth Åkärbjär. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg/Sveriges Radio Dalarna

Matallergi på förskolor i fokus för miljöinspektören Elisabeth

"De som serveras går ju på sin förskola eller skola och äter där, och där ska man ju känna sig trygg"
1:19 min

Hur bra är skolor, förskolor och äldreboenden i Mora och Orsa på att ta hänsyn till barn och gamla med olika matallergier? Det är något som miljökontoret kontrollerar lite extra nu i år.

Så många som 15 procent av de som bor i Sverige är överkänsliga eller allergiska mot något livsmedel, enligt siffror från Livsmedelsverket. Därför är det viktigt att de som arbetar i kök vet hur de ska hantera råvaror och mat för att minska risken för att sprida allergener.

– Vi tittar på lagring och hantering men även rengöring och information, säger Elisabeth Åkärbjär, en av de miljöinspektörer som granskar köken på skolor, förskolor och äldreboenden i Mora och Orsa.

Inspektörerna tittar också mycket på vilka rutiner som finns i köken och hur väl personalen följer dem, och de har upptäckt att där finns det en del att förbättra. Rutinerna ska inte bara vara tydliga utan också nedskrivna.

– I de här verksamheterna är det ju vikarier som hoppar in ibland och det är viktigt att även de vet hur de ska göra, säger Elisabeth Åkärbjär.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".