Årets Falujungfru-docka tillägnas Selma Ström

På kooperativt arbetslivscentrummet i Falun tillverkas den nya Falujungfru-dockan. Årets modell tillägnas berättaren Selma Ström. Falujungfrun är ju Faluns symbol, säger Kia Wigelius, som är produktionsledare på kooperativet.
– Den har ju funnits här ganska länge och den är ju väldigt förknippad med Falun tycker jag, säger Kia Wigelius, och fortsätter:
– Önskan är att den ska bli ännu mer uppmärksammad. Årets falujungfru-docka som är för 2015, är framtagen. Det är en kvinna som heter Selma Ström som levde och bodde på Älvsborg i Falun, förklarar Kia Wigelius.
I slöjdrummet på kopperativet arbetslivscentrum arbetar Henry Halldin med att tillverka grundkroppen till falujungfrun.
– Nu låter det väldigt mycket när jag sätter igång här. Sen putsar jag till armarna så att de helt enkelt blir rundare, förklarar Halldin.
Vad är det bästa med att göra Falujungfrun?
– Det är variationen, det är så många olika moment. Jag hinner inte bli trött på det. Utan, jag får ju börja om och göra många olika moment, berättar han vidare.
Inga-Lill Andersson är den som målar Falujungfrun.
– Med en svart klänning och ett förkläde, grått med vita ränder. Och en sjal sen som
också är lite mörkare grå, med grå rutor och lite gröna ränder i. Och sen har
hon en sjal, en svart sjal, förklarar Inga-Lill Andersson.
Kia wigelius tycker att konceptet bakom årets Falujungfru är betydelsefull.
– 2011 började vi lansera årets Falujungfru. Vilket vi tyckte var lite kul då, att man får lite fokus på henne. Och, jag tycker i och med det så har den fått det, varje år så uppmärksammas den. Tillsammans med Dalarnas museums Örjan Hamrin så plockar vi fram årets jungfru, säger Kia Wigelius.