Johnny Höglin, exnazist, Emerich Roth, överlevare från Förintelsen
Johnny Höglin har varit men är inte längre nazist. Emerich Roth överlevde nazisternas koncentrationsläger och har sedan dess ägnat sig åt att motarbeta rasism och nazism. Bland annat har han grundat Exit, som hjälper dem som vill lämna nazismen. Han föreläser också för ungdomar och vuxna om sina erfarenheter. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg/Sveriges Radio Dalarna

Ex-nazist och förintelseöverlevare föreläser tillsammans

Elev i publiken: "Intressant att se från båda perspektiven, så får man se hur båda känner"
4:05 min

I Mora är det i dag starka berättelser. Emerich Roth, som överlevde Förintelsen, berättar om vad han varit med om. Under samma föreläsning berättar också Johnny Höglin om hur han drogs in i - och lämnade - nazismen.

Emerich Roth var bara 19 år när andra världskriget bröt ut och han hamnade i nazisternas koncentrationsläger. Han överlevde men var med om både svält och fasor. Han berättar om sina upplevelser för att levandegöra det som eleverna får läsa om i skolböckerna och för att förhindra historien från att upprepa sig.

Emerich Roth är också initiativtagare till rörelsen Exit på Fryshuset i Stockholm, som hjälper dem som vill lämna nazismen. En som har varit inne i den världen och nu lämnat den är Johnny Höglin, som föreläser tillsammans med Emerich Rooth. Båda pratar om vikten av goda vuxna förebilder.

– Tyvärr förmår inte alla föräldrar ge sina barn den kärlek de behöver. Mitt budskap till politiker är att satsa på skolan. Kan vi hjälpa de ungdomar som mår dåligt medan de går i skolan så kan vi stoppa nyrekryteringen av ungdomar i farozonen till olika destruktiva gäng, säger han.

– Det stämmer. Skaffa bra vuxna förebilder som engagerar sig, säger Johnny Höglin, som lockades in i nazismen för att han sökte en gemenskap men lämnade när han rannsakade sitt liv.

– Det var många händelser som ställde mig inför ett vägval. Antingen fortsätter jag och då slutar det bara med fängelse eller döden. Eller så omvärderar jag hela mitt liv och gör något annat. Nu försöker jag göra något bättre för framtiden.

Duon har föreläst för skolelever i Älvdalen och Mora under onsdagen och torsdagen, och har i kväll, torsdag, en öppen föreläsning för allmänheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".