Matbutikschef hängde ut "misstänkt" tjuv på Facebook.
Montage: P4 Dalarna.

Butikschef hängde ut "misstänkt" tjuv på Facebook

Länsjuristen: "Strider mot bestämmelserna i kameraövervakningslagen"
1:13 min

Efter att tobakstjuvar slagit till mot butiken, valde chefen att titta igenom vad som fångats av övervakningskamerorna. Därefter la han ut en bild på Facebook, föreställande en person som han tror ligger bakom brottet. En olaglig handling, menar Länsstyrelsen.

Det var i slutet på oktober som händelsen inträffade. Länsstyreslen Dalarna kontaktades av en person som berättade att butikschefen på en matbutik i norra Dalarna lagt upp en bild från en övervakningskamera. Bilden föreställde en person som påstås ha brutit sig in och stulit tobak under natten.

I samband med att chefen publicerade bilden både på sin egen och butikens Facebook-sida frågade han samtidigt sina kontakter om någon kände igen personen.

Eftersom ärendet gäller kameraövervakning på en plats som är tillgänglig för allmänheten hamnade det på länsstyrelsens bord.

– Vi har ju bedömt att det här strider mot bestämmelserna i kameraövervakningslagen. Det är bara en väldigt begränsad krets som får ha tillgång till materialet från kameraövervakning, säger Karin Kjellin, jurist på Länsstyrelsen.

Butikschefen kontaktades i början av november och frågades ut.

– Det var ett misstolkning. Jag har sett på tv-programmet Efterlyst att bilder från övervakningskameror publiceras rätt ofta, så jag trodde att det här var okej, säger han och tillägger att det är svårt att veta exakt vilka regler som gäller för sociala medier.

Chefen informerades om att han inte får använda bilden på det sättet han gjorde. Enligt kameraövervakningslagen ska bilder av det här slaget hanteras så att inte obehöriga får tillgång till dem.

– De aktuella paragraferna i kameraövervakningslagen är inte straffbelagda, säger Andreas Nordström, myndighetsjurist på Polisen i Dalarna.

Han tillägger att polisen inte rekommenderar att lägga upp bilder på misstänkta brottslingar på sociala medier.

– Man ska lämna dem till oss i samband med brottsanmälan, eftersom det är polisen som utreder brotten, säger han.

I och med att publiceringen sägs bero på okunnighet om reglerna och att inga andra klagomål har riktats mot butikens kameraövervakning, har länsstyrelsens valt att avsluta ärendet. Med andra ord blir det inga ytterligare tillsynssåtgärder och det har inte förts vidare till polisen.

– Butikens tillstånd om kameraöverbvakning kommer inte dras in. Det blir en sorts rättelse istället, säger Karin Kjellin.

Kameraövervakningsbilden har tagits bort både från chefens och matbutikens Facebook-sida.

– Efter det här kommer jag inte lägga ut bilder på det här sättet igen, säger butikschefen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".