Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat igår kl 17.16)

Hip Hop kan förbättra integrationsarbetet i Borlänge

Publicerat fredag 21 november 2014 kl 15.28
"Möter ungdomarna där ungdomarna är"
(1:28 min)
Hur kan en kommuns integrationsarbete bli bättre.
Lotta Dahlerus och Jan-Olof Lundberg deltog i integrationsseminariet i Borlänge. Foto Stefan Ubbesen

Hur kan och ska landets idéburna organisationer på ett bättre sätt kunna vara med i till exempel en kommuns integrationsarbete i framtiden? Det var temat för ett seminarium i Borlänge idag.

Idag samlades politiker, kommunala tjänstemän, representanter från myndigheter och flera idéburna organisastioner till ett seminarium i Borlänge för att diskutera hur just de idéburna organisationerna kan vara med och utveckla kommunens integrationsarbete.

– Det finns en nationell överenskommelse om att alla inom den idéburna sektorn ska vara med och jobba för att skapa ett Borlänge där vi tillsammans jobbar med integrationsfrågor. Det säger Jan-Olof Lundberg, som arbetar som integrationsstrateg och utvecklare i kommunen.

– Det finn redan fler goda exempel på hur olika organisationer men också småföretag är med och jobbar med den här typen av frågor, och det är kanske därför som vi fått en del uppmärksamhet från andra delar av landet, fortsätter Jan-Olof Lundberg.

Men vad är en idéburen organisation?

-Det kan vara t ex studieförbunden och dom mer rikstäckande organisastionerna som, Röda Korset, Rädda Barnen och Stadsmissionen, men sen finns det ju också en massa andra organisationer som kan räknas in. Det berättar en av seminariedeltagarna, Lotta Dahlerus från Sveriges Kommuner och Landsting - SKL.

Hon berättar också att man från SKL arbetar för att förbättra möjligheterna till att utveckla det här:

– Jo nu ska vi ta fram en manual för att hitta nycklar för samverkan mellan våra offentliga myndigheterna, landsting och regioner och just de idéburna organisastionerna.

Och Jan-Olof Lundberg fyller i:

– Vi i kommunen måste bli bättre på att närma sig dom organisationerna, säger han.

En punkt på dagens seminarieprogram hetter, Folkbildning med Hip Hop som verktyg, vad är det?

– Det är ett av våra studieförbund som möter ungdomar utifrån ungdomarnas egna intressen och ger dom möjlighet att beskriva sin vardag i texter, berättar Jan-Olof Lundberg, och fortsätter:

– Det är ett jättebra exempel på hur man kan arbeta. Man möter ungdomarna där ungdomar är och då finns kraft till förändring och kraft för att göra ett bättre Borlänge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".