Ledsen pojke. Foto Ingvar Karmhed, Scanpix.
Foto: Ingvar Karmhed, Scanpix.

Stor brist på socialsekreterare drabbar barn och unga

"Ibland hamnar man i en nästan omöjlig situation"
1:50 min

Det råder stor brist på socialsekreterare som handlägger barn och ungdomsärenden. Flera av kommunerna i Dalarna hade vakanta tjänster den 1 oktober i år. Något som gör att personalen ofta går på knäna.

Det är P1-programmet Kaliber som har gjort en enkät som visar på att flera av kommunerna i länet har vakanta platser när det gäller socialsekreterare som handlägger de ungas ärenden. 

Karin Bohlin jobbar som mottagningssekreterare på barn och familjeenheten i Falu kommun.

– Det är ganska fullt upp. Allting är ganska brottom hela tiden, säger hon.

Johan Gnospelius är chef på barn- och familjesektionen och han berättar att mycket tid går åt till att försöka hitta personal.

– Vi rekryterar ständigt, det är stor omsättning på personal, och det är klart att det påverkar vår verksamhet på ett negativt sätt, säger han.

Han berättar att det stora problemet inte är att hitta personal, utan att få dom att stanna kvar. För många är arbetet helt enkelt för tungt.

Matilda Granér Sjögren jobbar också som mottagningssekreterare på barn och familjeenheten, och hon tror att det måste bli en bättre balans i arbetsbelastningen för att fler ska vilja stanna kvar.

– Ibland hamnar man i en situation som är nästan omöjlig, man måste töja på sig själv för att få till det. Och det tror jag skapar en maktlöshet i situationen, säger hon.

För i slutändan blir det barnen som drabbas om socialsekreterarna inte hinner med allt jobb.

– Självklart är det så, säger Johan Gnospelius.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".