Flicka skyddar sig med armen. Foto: Janerik Henriksson/TT
1 av 2
Våld är förstås fysiskt våld men kan också innefatta psykiskt, sexuellt och ekonomiskt våld. Foto: Janerik Henriksson/TT
Karin Lübeck, familjerådgivare, Pia Blomstedt, chef för stöd och omsorg i Mora kommun, och Peter Strandell, psykolog på Ett tryggare Sverige.
2 av 2
Familjerådgivaren Karin Lübeck, hennes chef Pia Blomstedt samt psykologen Peter Strandell hoppas att fler ska kunna få bättre hjälp genom ett Centrum mot våld. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg/Sveriges Radio Dalarna

Centrum mot våld ska hjälpa mot våld och hot i nära relationer

"När man inte kan vara trygg på det ställe där man bäst av allt behöver trygghet, då är man väldigt utsatt"
4:38 min

I flera år har familjerådgivare i Mora, Orsa, Älvdalen och Malung-Sälen arbetat med familjer som lever med våld i nära relationer. Men de ser att det behövs ännu mer insatser. Nu arbetar de för att skapa ett Centrum mot våld i norra Dalarna.

Det är ännu oklart om centret kommer att ha ett fysiskt hus eller finnas mer som ett nätverk. Klart är i alla fall att det ska samla hjälp från många myndigheter och organisationer och att de måste samarbeta.

– Det handlar om socialtjänster i fyra kommuner: Malung, Älvdalen, Orsa och Mora. Det handlar om landstinget,  det handlar om polisen och om kvinnojourer - ja, det är många som är berörda, säger familjerådgivaren Karin Lubeck.

Hon leder ett projekt, finansierat av länsstyrelsen Dalarna, och ska på sex månader komma fram till en organisation och ett arbetssätt för Centrum mot våld, som förhoppningsvis ska kunna öppna under nästa år.

Tanken är att centret ska erbjuda hjälp till alla i familjen.

– Ja, det tycker vi känns viktigt, säger Karin Lübeck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".