HV71:s Gustaf Wesslau. Foto: Robert Granström/TT

LIF-supporter utesluten efter dödshot

En Leksands IF-supporter polisanmäldes under söndagen sedan han på sociala medier riktat dödshot mot HV 71:s Gustaf Wesslau och hans familj. Under söndagen uteslöts sedan supportern ur Leksands Superstars.

Enligt Aftonbladet blev Leksandsfansen upprörda sedan Wesslau hånlett, segerdansat och kastat sig mot plexiglaset i sitt firande mitt framför Leksandsklacken. Detta efter att Wesslau tagit den avgörande straffen under straffläggningen.

Efter matchen ska ett dödshot ha lagts ut på sociala medier av ett Leksandsfan mot Gustaf Wesslau. Dödshotet var riktat mot Wesslaus barn och det fanns kränkande kommentarer mot Wesslau själv i kommentaren som lades ut på Twitter.

– Vi tar självklart avstånd från det här. Det är inget som Leksand står för, säger Leksands klubbdirektör Kjell Kruse till Aftonbladet.

Senare under söndagen kom följande uttalande från supporterklubben Leksands Superstars:

"Efter lördagens hemmamatch mot HV71 uttalades via sociala medier ett dödshot mot HV71:s målvakt Gustaf Wesslaus närstående. Efter att vi undersökt ärendet har det framkommit att mannen som uttalade detta hot är medlem i Leksand Superstars och därför har styrelsen nu tagit beslutet att utesluta vederbörande som medlem, detta i enighet med föreningens stadgar och policy.

Ända sedan föreningen Leksand Superstars grundades har vi arbetat för en positiv supporterkultur, att älska och inte hata. Vi tar starkt avstånd från alla former av hot, våldsamheter och annat dylikt både i och utanför hockeyarenorna. Vi kan som förening inte nu och aldrig i framtiden acceptera att en av våra medlemmar beter sig på det sätt som nu förekommit, och väljer därför att utesluta vederbörande person som medlem på obestämd tid.

Leksand Superstars har varit i kontakt med mannen som uttalade hotet och informerat honom om att han ej är välkommen som medlem hos oss längre. Han är djupt ångerfull och vill be alla om ursäkt för sitt agerande.
Leksand Superstars kommer att ta kontakt med både HV71 och Gustaf Wesslau, och framföra våra ursäkter för att en individ som sagt sig älska våra färger och stötta våra ideal har betett sig på detta vis.

Bara älska - aldrig hata."

Torbjörn Olsson, ordförande i Superstars säger också till dt.se: 

– Det hotet som den här personen utfärdade är helt oacceptabelt, inget snack om det, men Wesslau har också ett ansvar i det som sker. Självklart måste han få jubla, men när det som i det här fallet övergår till rena provokationer mot klacken från hans sida, så är det inte professionellt. Vi kommer att framföra våra ursäkter, både till Gustaf Wesslau och till HV 71, men samtidigt också påtala vad vi anser om Wesslaus beteende.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".