Mattias Klefbeck bloggar om jul
Mattias Klefbecks selfie framför julpynt i Falun.
P4 DALARNA BLOGGAR

Stoppa julhetsen och vardagslyxen!

I P4 Dalarnas blogg den här gången så är det Mattias Klefbeck på Klartext som rasar över alla som tjuvstartar julen. Juletiden ska firas kollektivt och inte individuellt, menar Klefbeck.

Vad skulle du vilja att vi tog upp i vår blogg? Och vem skulle du läsa ett blogginlägg av? Maila dina förslag till p4dalarna@sverigesradio.se

Varför stör jag mig på dem som tjuvstartar julen? Därför att juletiden firas kollektivt och inte individuellt. Din julstjärna sticker i mina ögon och butikernas Jingle Bells dånar i mina öron. Doften av nygräddade lussekatter sipprar ut från Faluns kaféer och in i min näsa, samtidigt som jag fortfarande har kvar smaken av torrt knäckebröd i munnen.

Jag kan inte ensam bestämma om jag vill ha julestämning runt omkring mig eller inte. Julen tränger sig på vare sig man vill det eller inte, därför att diverse julhetsare inte ens klarar av att vänta in första advent. Förut var julen en högtid, nu har den förvandlats till en hel årstid som sträcker sig över flera månader. Det börjar i oktober och slutar i januari. Absurt!

Jag vet redan nu att jag låter som en konservativ och gnällig gubbe, men fortsätt ändå att läsa så ska du se att jag inte är helt tokig i huvudet.

Det är en gråmulen vardag i november i en mellanstor stad i mellersta Sverige och inte ens vid lunchtid blir det riktigt ljust. Många längtar efter ljuset. Jag också. Så visst kan jag förstå om höstmökret triggar igång julhetsen hos desperata nordbor. Det är ju svårt att tänka sig samma slags tjuvstart kring midsommar. Det är väldigt få butiker som spelar Små grodorna i högtalarna redan i april.

Det är som sagt fullt naturligt att längta efter julen så här års. Men är det så farligt att längta lite? Enligt psykologerna klarar små barn inte av att vänta. De måste omedelbart få sina behov och önskningar tillfredsställda. Men vuxna? Borde inte de klara av att vänta på julen?

Jag tror helt ärligt att vi faktiskt mår bra av att vänta. Därför är jag motståndare till att tjuvstarta julen och därför gillar jag inte heller vardagslyx. Man blir inte lyckligare av att dricka champagne till vardags. I värsta fall blir man alkoholist. Men om inte annat blir man blassé. Den där känslan av lyx försvinner om man gör något allt för ofta och allt för länge. När du dricker champagne sju dagar i rad smakar det inte längre så glamoröst. Det smakar nästan lika menlöst som en översockrad alkoholfri cider från matbutiken.

Det är skillnaden mellan vardag och fest som verkligen gör festen festlig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".