Utan regler som styr inköp och, ökar risken för att inköp blir dyrare än nödvändigt. Med ramavtal går det ofta att förhandla till sig rabatter. Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Revisor: Det genas i Älvdalen vid inköp och upphandlingar

"Förr eller senare är det väl nån konkurrent som ilsknar till, och då riskerar man dessutom skadestånd"
1:46 min

Det finns omfattande brister i hur Älvdalens kommun och bolag sköter upphandlingar och inköp. Det avslöjas i en granskning som KPMG har gjort på uppdrag av kommunens revisorer.

– Rapporten är verkligen förödande, för den visar ju på att det genas. Det är väl av både okunskap och bekvämlighet som man inte gör som man ska, säger Lars Olsson (S), ordförande för kommunrevisorerna i Älvdalen.

Det är både själva kommunen och dess fastighetsbolag som har granskats. Båda saknar dokument som reglemente och inköpshandbok.

– Man ska egentligen ha ett ramavtal även om man bara går ner på någon av affärerna på byn. Förmodligen får man då rabatter så att det blir billigare. Men det sker tyvärr alltför sällan, säger Lars Olsson.

Älvdalens kommunalråd, Peter Egardt (S), blev förvånad över bristerna som uppdagats.

– Ja, det får jag säga att jag blev. Jag vet att vi ju inte har någonn direkt ansvarig för inköp i och med att vi har en samordning med Mora och Orsa, men jag har ändå uppfattat att vi har rutiner som fungerar. Jag har inte uppfattat att det är så kraftiga och allvarliga brister som revisorerna nu pekar på.

Men kommunalrådet lovar att ta tag i och åtgärda bristerna och ta fram ett reglemente snarast. Det blir också en utbildningsdag den 10 december i lagen om offentlig upphandling.

– Det här måste vi ha ordning på. Det är skattebetalarnas pengar vi hanterar, och det här ska fungera på ett bra sätt, säger Peter Egardt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".