Lastbilschauffören Daniel Sjöholm var en av dem som protesterade mot friande dom.
Lastbilschauffören Daniel Sjöholm var en av dem som protesterade mot friande dom. Foto: Johan Thorén.

Lastbilschaufförer protesterar mot friande dom

Lastbilschaufför Daniel Sjöholm: "Domen har fått bägaren att rinna över"
0:59 min

Som en protest mot en dom nyligen, tänker missnöjda svenska lastbilschaufförer protestera genom att parkera i vägrenar en kvart varje dag. Protesten gäller en friande dom mot en utländsk förare som greps i oktober med både falskt körkort och falskt pass.

Daniel Sjöholm stannade sin lastbil på väg mot Grycksbo vid tolv-tiden idag:

– Domen har fått bägaren att rinna över. Det är en rad av grejer inom transportnäringen som jag anser inte funkar. Sedan nu när polisen äntligen börjar ta tag i det här och kolla upp det här som många chaufförer misstänkt länge, att det körs utan giltig handling, och det går till tingsrätten, så frias han för att han inte kunde veta att det var falska handlingar.

Tror du att en sådan här manifestation har någon verkan?

– Man hoppas ju det. Man kan leka med siffor, antal lastbilar och antal minutrar, det blir mycket tid som lastbilarna står stilla, säger Daniel Sjöholm.

I den friande domen konstaterar tingsrätten att handlingarna är oäkta, men säger att det mesta talar för att mannen faktiskt trott att handlingarna han fick varit äkta och att han de facto blivit lurad av mellanhänder när han ansökte om bulgariskt medborgarskap 2009.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".