JK avslår Bergwalls anmälan mot Lambertz

Justitiekanslern - JK - avslår Sture Bergwalls anspråk på Göran Lambertz, justitieråd i Högsta domstolen och förre detta JK.

Bergwall, tidigare Thomas Quick, anmälde i slutet av augusti Lambertz till JK för dennes "kampanj under resningsprocessen". Han begärde 100 000 kronor för att Lambertz kränkt honom och orsakat ideell skada.

JK påpekar att Lambertz, som justitiekansler, uttalade sig om Bergwalls skuld när skuldfrågan i alla mordfall var fastslagen i lagakraftvunna domar och innan resningsprocesserna hade inletts.

Lambertz senare uttalanden, som justitieråd, går inte heller att slå ner på eftersom han uttalat sig inom ramen för sin tjänsteutövning på HD som, betonar JK, inte haft något att göra med resningsansökningarna.

Mellan 1994 och 2001 dömdes Bergwall för åtta mord som han sedermera friades från. Lambertz, som 2006 i egenskap av JK kom fram till att domarna var korrekta, skriver på en bok om rättsturerna som han upplevt dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".