I ett försök att stoppa rivningen av kvarnen vid Stackmoradammen i Orsa så kedjade Barbara Sundberg fast sig i kvarnen. Men hon fick se sig besegrad.
I ett försök att stoppa rivningen av kvarnen vid Stackmoradammen i Orsa så kedjade Barbara Sundberg fast sig i kvarnen. Men hon fick se sig besegrad. Foto: Johan Thorén.

Kedjade fast sig i hopp om att rädda kvarnen

Barbara Sundberg: "Det är katastrof"
7:35 min

I ett försök att stoppa rivningen av kvarnen vid Stackmoradammen i Orsa så kedjade Barbara Sundberg fast sig i kvarnen. Men hon får se sig besegrad. Kvarnen kommer rivas. Det är den enda välbevarade kvarnen i Dalarna, säger Barbara Sundberg.

– Man ska egentligen hålla på med civil olydnad, men vi har en fantastisk byggnad här i Orsa från 1832, som tillhör Orsas bondekultur, så är det en oerhört viktig plats, säger Barbara Sundberg.

Har den något praktiskt värde?

– Som byggnad är den ju imponerande och stor, man kunde ha gjort ett klubbhus till fiskarna, man kunde ha haft det till ett museum och visat barn och ungdomar hur man gjorde förr i tiden. Allt är ju i väldigt fint skick.

– Hur kan man värdera historia, hur kan man värdera det som bönderna har slitit med här i Orsa?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".