Mjölkbonden Malin Sundin i Orsa. Foto: Matilda Eriksson Rehnberg
Mjölkbonden Malin Sundin i Orsa. Foto: Matilda Eriksson Rehnberg

Ytterligare sänkning av mjölkpriset slår hårt mot dalabönderna

Malin Sundin: "Det är jobbigt för många kollegor just nu..."
6:00 min

Idag kom beslut om att sänka mjölkpriset ytterligare. Något som slår hårt mot mjölkbönderna i Dalarna. Det är ett dråpslag mot hela branchen, och 2014 kommer väl gå till historien som ett av de sämsta åren i svensk mjölkproduktions historia, säger Malin Sundin som är mjölkbonde i Orsa.

Är du en av de drabbade mjölkbönderna i Dalarna? Hör av dig och berätta hur din situation ser ut! Maila till p4dalarna@sverigesradio.se

– Priserna har sedan i april sjunkit med nästan 90 öre. Det kanske inte låter så mycket men för ett mjölkföretag så handlar det om flera hundra tusen kronor i utebliven inkomst, för mig handlar det om mer än 300 000 kronor i ersättning. Och det förstår väl vem som helst att ingen kan överleva på det här på lång sikt, säger Malin Sundin.

– Det är jobbigt för väldigt många kollegor just nu, forsätter hon.

Prognosen för svensk mjölkproduktion är väldigt dyster, och enligt Malin Sundin så kommer många kollegor till henne som tvingas sluta nu.

– Man hör ju om kronofogden och bankerna som styr vilka som kommer att överleva, och det är ju en fruktansvärd situation. Vi behöver ju få höra lite framtidstro, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".