Saffransmazarin Foto: Sara Nyström
1 av 2
Saffransmazarin Foto: Sara Nyström
Varm cider med kanel och stjärnanis. Foto: Sara Nyström
2 av 2
Varm cider med kanel och stjärnanis. Foto: Sara Nyström

Adventsmys med saffransmazarin och varm cider

Kocken Sara Nyström har fått julkänslor nu i adventstid och bjuder på vackert dekorerad mazarintårta och varm dryck.

Saffransmazarin ( 1 springform )

3 ägg

2,5 dl socker

0,5 gr saffran

250 gr kesella

50 gr smör

1 dl mjölk

3 dl vetemjöl

3 dl mandelmjöl

1/2 tsk vaniljpulver

1 krm salt

2 tsk bakpulver

Smör och ströbröd till att smörja springformen med.

Börja med att smälta smöret i en kastrull, häll i mjölken och tillsätt saffranet och låt det stå och dra en stund. Vispa ägg och socker pösigt, blanda sedan ner kesellan, vaniljpulver och salt.

Vänd ner mjöl, mandelmjölet och bakpulvret och rör ihop snabbt, häll i saffranssmöret och blanda väl. Häll över smeten i den smörade springformen och grädda av kakan på 160 grader i 40-45 minuter. Testa med en nål så den har stelnat helt. Tag ut den och låt den svalna innan glasyren läggs på.

Glasyr

3 dl florsocker

2,5 msk vatten

Blanda ihop och bred försiktigt på den på saffranskakan. Vill man dekorera lite extra kan man spritsa med lite mörk choklad.

Varm cider

1 liter äppelcider

1 dl ljus muscovadosocker

3 st kanelstänger

5 hela stjärnanis

3 st pomeransskal

Häll i cidern i en kastrull och tillsätt muscovadosocker, kanelen, stjärnanis och pomeransskal och sjud sedan cidern i 20 minuter på medelhög värme. Sila genom en sil och servera den rykande het.

Mer om Saras recept

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".