Region Dalarnas skutkonferens i Borlänge idag
Karin Rosenberg och Annika Nyström, projektledare vid Region Dalarna. Foto Stefan Ubbesen

Region Dalarna satsar på tillväxt- och integrationsprojekt

"Få kommuner att bli mer attraktiva"
1:27 min

Idag anordnar Region Dalarna ett seminarium i Borlänge där man presenterar och diskuterar två omfattande projekt som man hoppas bland annat ska hjälpa fler arbetslösa att komma in på arbetsmarknaden, och som även ska förbättra integrationsarbetet i Dalarna.

Fler arbetslösa in på arbetsmarknaden igen och bättre integrationsarbete i Dalarna, det vill Region Dalarna försöka uppnår i två stora projekt som man arbetat fram för att kunna vara med och förhoppningsvis kunna få pengar från EU:s socialfond till.

Ett av projekten kallas Tillväxt för alla och leds av Karin Rosenberg:

– Vi vill förbereda Dalarna på att hitta bra, regionala projekt som ska få kommuner och privata företag att bli mer attraktiva och få dem att bli mer motiverade att ta emot praktikanter som behöver komma in och lära sig jobbet, berättar Rosenberg.

Det andra stora projektet har döpts till Implementering Integration, och projekledare för det är Annika Nyström:

– Ja, det finns ju en massa projekt och initiativ på det mer lokala planet, och som fungerar bra i integrationsprocessen, och nu vill vi i det här projektet helt enkelt försöka kartlägga goda exempel och sen sprida dem till andra. Vi behöver få fart på integrationsarbetet så att vi kan bereda de människor som har kommit hit arbete på ett bättre sätt än vad vi gör idag, säger, Annika Nyström.

Och att de här projekten inte kommer att stanna vid bara vackra ord utan i konkret handling försäkrar Karin Rosenberg:

– Det kommer att va såhär att Region Dalarna nu i vinter kommer att skriva fram ett antal regionala projekt till socialfonden. Projekt som då ska jobba med dom här målgrupperna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".