Rättegång om tjuvjakt på varg inleds idag
1 av 2
Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg.

Alla fem frikänns i uppmärksammat tjuvjaktsmål

Advokat Johan Matz: "Troligt att åklagaren överklagar domen"
0:58 min

I dag kom Mora tingsrätts dom efter den uppmärksammade rättegången om misstänkt planerad tjuvjakt på varg. Samtliga fem män som stod åtalade frias. Det är glädjande, säger advokat Johan Matz.

Det var för två och ett halv år sedan som männen, enligt åklagaren, var ute i Tandsjöreviret för att spåra och skjuta varg. Männen - som är från Härjedalen - greps av polisen i gränstrakterna mellan Härjedalen och Mora.

De åtalade har hela tiden nekat till brott och sa att de var ute i markerna för att förbereda jakt på bäver. Och bevisen som åklagaren Åse Schoulz lade fram i rätten i Mora räcker inte för att bevisa att de höll på med något annat, anser tingsrätten.

– Det är glädjande. Det känns bra, säger en av männens advokat Johan Matz.

Åklagaren har lagt ihop ett antal händelser och med dom som stöd beskrivit ett händelseförlopp: att männen har spårat och förföljt varg och sen förflyttat sig i skogen så att dom skulle ha möjlighet att skjuta.

Tingsrätten skriver att åklagarens beskrivna händelseförlopp verkar sammanhängande och logiskt, men anser inte att händelserna går att knyta till dom tilltalade eller någon av dem.

En av männen körde skoter i ett område under flera dagar. Färdvägen talar för att det kan ha varit i syfte att ringa in varg, anser rätten. Men de omständigheterna är inte tillräckliga för en fällande dom mot honom.

Männens historia om bäverjakt är, skriver tingsrätten, inte heller den i sig så osannolik att den kan lämnas helt utan avseende.

Av de här omständigheterna drar tingsrätten slutsatsen att det inte kan anses vara styrkt att männen hade i syfte att döda eller skada varg när de var ute i skogarna. Och därmed frikänns de.

Åklagaren kommer att överklaga domen.

– Jag anser att jag har tillräckligt mycket på fötterna för en fällande dom, säger åklagare Åse Schultz.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".