En tiggare i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg/TT
1 av 2
Foto: Fredrik Sandberg / TT.

Oklarheter kring skolgång för EU-migranters barn

"Vi ser oklarheter i hur skollagen ska tolkas"
1:44 min

Det råder oklarheter kring hur kommuner ska agera när det gäller skolgången för barn till EU-migranter. Skolverket uppmanar nu regeringen i en skrivelse att förtydliga rättsläget kring skolgången för barnen till bland annat romska tiggare.

– Vi har ju fått signaler om att det finns barn i Sverige som befinner sig i väldigt utsatta situationer, och för Skolverkets del så är det väldigt viktigt att det klargörs vad som gäller, säger Sofia Kalin, jurist på Skolverket.

Skolverket har den senast tiden fått frågor från olika kommuner vad som gäller – vilka rättigheter barn till tiggare har, något som också Sveriges Radio  har uppmärksammat.

De här personerna är EU-medborgare och kommer hit på en så kallad tremånadersregel.

Men vissa personer blir kvar i Sverige betydligt längre än så, eller reser fram och tillbaka mellan länderna.

Skolverket som nu gått igenom det rättsliga läget tycker att det råder oklarheter vad som gäller för tiggarnas barn, men konstaterar också att det även finns osäkerhet kring andra grupper.

– Vi ser oklarheter i hur skollagen ska tolkas när det gäller rätt till utbildning tillföljd av EU-rätten, säger Sofia Kalin.

Skolverket skriver att det är problematisk att med nationell- eller internationellrätt utläsa vad det är som ska gälla – vilka kategorier som har rätt till utbildning, vilka utbildningsformer och hur utbildningen ska finansieras.

I dag har också Barnombudsmannen samlat Skolinspektionen, Skolverket och Socialstyrelsen till ett möte för att diskutera situationen allmänt för EU-migranternas barn och vilka rättigheter som de har.

Skolverket vill redan nu att regeringen gör en översyn av vad det är som gäller i skolfrågan eftersom att kommunerna ringer och frågar just Skolverket och frågar dem om råd.

– Men när det gäller den här gruppen av utsatta EU-migranter som är här på tremånaderstillstånd, så får vi säga att vi ser rättsläget som oklart, och att vi inte med säkerhet kan säga vad det är som gäller för den här gruppen, säger Sofia Kalin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".