Rättegång om tjuvjakt på varg inleds idag
Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg.

Åklagaren: Delar inte domstolens bevisvärdering

Åklagare Åse Schoultz om friande tjuvjaktsdom
3:07 min

Idag kom domen i det uppmärksammade målet där fem män åtalats för misstänkt tjuvjakt på varg i norra dalarna. Alla fem männen frias. Jag delar inte domstolens bevisvärdering, jag kommer klaga på det här, säger åklagaren Åse Schoultz.

De fem männen har hela tiden nekat till brott och sa att dom var ute i markerna för att förbereda jakt på bäver. Och bevisen som åklagaren Åse Schoulz lade fram i rätten i Mora räcker inte för att bevisa att dom höll på med något annat, anser tingsrätten.

– Jag anser att jag har tillräckligt på fötterna för en fällande dom, menar Åse Schoultz.

Åklagaren har lagt ihop ett antal händelser och med dom som stöd  beskrivit ett händelseförlopp: att männen har spårat och förföljt varg och sen förflyttat sig i skogen så att de skulle ha möjlighet att skjuta.

Tingsrätten skriver att åklagarens beskrivna händelseförlopp verkar sammanhängande och logiskt, men anser inte att händelserna går att knyta till de tilltalade eller någon av dem.

En av männen körde skoter i ett område under flera dagar. Färdvägen talar för att det kan ha varit i syfte att ringa in varg, anser rätten. Men de omständigheterna är inte tillräckliga för en fällande dom mot honom.

Männens historia om bäverjakt är, skriver tingsrätten, inte heller den i sig så osannolik att den kan lämnas helt utan avseende.

Av de här omständigheterna drar tingsrätten slutsatsen att det inte kan anses vara styrkt att männen hade i syfte att döda eller skada varg när dom var ute i skogarna. Och därmed frikänns dom.

– Jag kommer klaga på det här, säger Scoultz.

Hon har tre veckor på sig att överklaga domen och räknar med att få in ett överklagande nästa vecka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".