Foto: Örjan Holmberg/SVT Bild.
Foto: Örjan Holmberg/SVT Bild.

Ny taktik för licensjakt på varg

Landshövdingen Maria Norrfalk: "Mellan fyra och åtta vargar kan skjutas."
1:11 min

Vargen i våra skogar kommer jagas på ett nytt sätt. Det beslutades samtidigt som den nya förvaltningsplanen för rovdjur i Dalarnas län fastställdes av Viltförvaltningsdelegationen i går.

– Vi ska inrikta oss mot särskilda revir och inte sprida det över hela länet som man gjorde förra gången, säger landshövdingen Maria Norrfalk, som också är ordförande i Viltförvaltningsdelegationen.

Så låter riktlinjerna för licensjakten på varg som kan komma att dra igång i början på januari. Det gäller främst revir där vargarna orsakar skada i renbetesland eller där de är extra närgågna.

Efter Naturvårdsverkets beslut ligger miniminivån för varg på sju föryngringar, eller 70 individer. I nuläget uppskattas det finns 78 vargar i länet.

Hur många kommer skjutas? 

– Sannolikt kommer vi att rikta in oss mot två olika revir. Enligt planen räknar vi också med att skjuta av den återväxt som finns. Och då handlar det kanske om storleksordningen mellan fyra och åtta vargar. Exakt siffra får vi vänta med, säger Maria Norrfalk.

Men det är inte bara vargjakt som stått på agendan. Igår fastställdes också den nya förvaltningsplanen för stora rovdjur i Dalarnas län.

Eftersom den tidigare planen är från 2005 har omfattande ändringar gjorts för att på så sätt matcha de senaste riksdagsbesluten inom rovdjurspolitiken. Det finns dock två punkter som fattas innan den är helt fullständig.

– Vi har ännu inte fått miniminivåerna för lodjur och järv från Naturvårdsverket. Men de kommer inom några veckor, och då förs de in i planen, säger Maria Norrfalk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".