Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat igår kl 17.16)
P4 DALARNA BLOGGAR

Snart är DAB-radion här

Publicerat måndag 1 december 2014 kl 08.00
Snart är dab-radion här
Foto: SR.

Nyhets- och TV-konsumtionen byter skepnad, papperstidningarna tappar i upplaga och radiomediet känner också av förändringar: om sju år kan vi komma att lyssna på DAB-radio.

I dagens blogg skriver tillförordnad kanalchef Hans-Olof Sundin om radiokartan som ritas om.

Mediemarknaden är inne i en dramatisk omställningsperiod där nyhets- och TV-konsumtionen byter skepnad. Papperstidningen och tablå-TV utmanas av webben och bredbandsbaserade tjänster.

Att tidningarna tappat kraftigt i upplaga, att fler tittare än någonsin överger de traditionella TV-kanalerna och att många tidnings- och TV-journalister förlorat jobben är väl känt.

Radiomediet har också känt av förändringarna, men än så länge på kanske mindre omfattande nivå. Lyssnandet har sjunkit, men egentligen väldigt lite.

Nu står radion inför ett vägval. I dag, måndag, presenteras en rapport om hur övergången till digitalt distribuerad radio ska se ut. Enligt tidigare planer ska de FM-sändarna släckas ned om cirka sju år och vi ska istället lyssna på DAB-radio. Politiska besluten om detta ska tas nästa år.

Det innebär att radiokartan ritas om. Det blir utrymme för fler frekvenser där framför allt privata reklamradion och men också public service-kanalerna inom Sveriges Radio kan bredda programutbudet. Reklamradion får möjligheter till rikssända kanaler, vilket varit ett krav från den sidan i många år.

Även många nya lokala kanaler kan etableras, det är bedömningen från branschfolk. Det skulle betyda starkt ökad konkurrens i etern för P4 Dalarna, som hittills haft en kraftigt dominerande position i länet.

Det innebär också att alla miljontals radioapparater i våra hem och bilar så småningom måste bytas ut till DAB-apparater. Det kommer kanske att väcka protester, men övergången till digital-TV gick ju ganska smärtfritt.

Många är dock kritiska mot DAB-tekniken och menar att den är en föråldrad och att övergången egentligen är onödig. Redan nu lyssnar vi ju på strömmande radio över nätet eller i mobilen.

Allt fler länder i Europa är på väg över till digital distribution av radio. I Norge har omställningen till DAB-radio kommit långt. Där släcks FM-nätet ned redan 2017, allra senast 2019.

Norska motsvarigheten till Sveriges Radio, NRK, har utökat till 14 kanaler. Bland de nya finns till exempel P1+, som är en kanal för äldre. En särskild sportkanal och en särskild jazzkanal finns också.

En enkel DAB-apparat kostar i Norge cirka 330 svenska kronor och var årets julkapp där förra året. Det lär den väl inte bli i Sverige i år, men kanske om något år...

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".