Anna Hed (C), och Malin Höglund (M), kommunalråd i Mora. Bilden tagen i november 2014.
Moras kommunalråd Anna Hed (C) och Malin Höglund (M) har fått igenom allt som de ville i den politiska plattformen, som de skrivit tillsammans med Folkpartiet, Kristdemokraterna och Morapartiet. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg/Sveriges Radio Dalarna

Moras nya styre lovar fler aktörer inom hemtjänst och skola

"Allt som vi gick till val på kan vi nu förverkliga, och det känns jättebra"
1:17 min

I dag (torsdag) har den borgerliga alliansen som styr Mora lagt fram sin politiska plattform. Den går ut på valfrihet och delaktighet från det civila samhället, säger kommunalrådet Malin Höglund (M).

– Vi har ju i dag förskolor som är kooperativa, vi har en skola som bedrivs i icke-kommunal regi, och nu vill vi också öppna upp för att det ska finnas företag som bedriver hemtjänst också, säger hon.

Efter valet bildade Centerpartiet, Moderaterna, Kristdemokraterna, Folkpartiet och lokala Morapartet en allians och har nu diskuterat ihop sig till en gemensam politisk plattform. De vill satsa på allt från att förenkla för företagare till att skapa en familjecentral och göra upphandlingar som gör det möjligt för lokala företagare att lämna anbud.

Partierna säger att de ser byskolor som viktiga.

– Upp till årskurs tre tycker vi att skolan ska vara så nära hemmet som möjligt. Det gäller även förskolan, säger Anna Hed (C), kommunalråd.

De vill också införa profiler på högstadiet.

– Vi tror att det kan vara bra för att stärka gymnasiet och för att öka intresset för studier under högstadietiden. Vi vill ha profiler inom estet, natur och teknik, idrott och språk.

Moraalliansen har också en vision om att få ett fysiskt högskolecampus i Mora.

Under många år styrde Centerpartiet Mora tillsammans med Socialdemokraterna, men nu ingår partiet alltså i en borgerlig allians.

Vad är skillnaden, Anna Hed?

– Nu kan vi driva valfrihetsfrågorna mycket tydligare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".