Politiker vill avskaffa danstillstånden
Foto: TT.

Allt fler politiker vill avskaffa danstillstånden

Dans får verkligheten inte bryta ut hur som helst
1:31 min

Allt fler riksdagsledamöter vill avskaffa danstillstånden. Som det nu är måste den som anordnar dans söka tillstånd hos polisen. I Dalarna har polisen beviljat 111 danstillstånd.

Dans får verkligen inte bryta ut hur som helst i offentliga lokaler. All dans som allmänheten har tillträde till kräver polistillstånd, vare sig det är polskedans på en loge eller megadisco på nattklubben.

Polisen i Falun har hand om tillstånden i större delen av Dalarna. Hittills i år har de beviljat 111 såndana tillstånd, och Lotta Stråhl som har hand om det på Polisens rättsenhet, kan inte påminna sig att någon av dem som sökt fått avslag, men har man inget tillstånd och spontandans utbryter kan det bli knepigt.

Så var går gränsen? Har man tillstånd att ordna till exempel en kväll med artistuppträdande så kan det ju hända att några i publiken blir danssugna. I så fall är det okej så länge publiken reser sig från stolen och vickar på rumpan. Men arrangören får definitivt inte "upplåta ett dansgolv" utan tillstånd.

Men kanske vinner någon av alla motioner i riksdagen gehör och kravet på danstillstånd avskaffas. Då blir det fritt fram att göra mer än vicka på rumpan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".