Nu är den upprustade LV 850 mellan Svärdsjö och Gästrikegränsen körklar igen
1 av 2
Gunvor Söderqvist bor nära den upprustade vägen genom byn, Vintjärn. Foto Stefan Ubbesen
LV 850 mellan Svärdsjö och Gästrikegränsen nyrustad
2 av 2
Rolf Ahlkvist, hunden, Taiivas och, Leif Nilsson vid vägen genom Vintjärn. Foto Stefan Ubbesen

Länsväg 850 upprustad och körklar - på tiden menar bybor

"Inte en dag för tidigt!"
1:25 min

Idag är det lite av en festdag för alla som bor längs länsväg 850 mellan Svärdsjö och länsgränsen mellan Dalarna och Gävleborg. För nu nyinvigs vägen efter att Trafikverket arbetat med att göra den bättre.

Den har varit dålig länge, men nu är den upprustad och körklar igen. Länsvägen 850 mellan Svärdsjö och länsgränsen mellan Dalarna och Gävleborg, och idag är det lite av en festdag för alla som bor längs vägen.

Vi kollade upp med några av byborna i Vintjärn vad dom tycker om att vägupprustningen nu är klar.

– Det var verkligen på tiden! Inte en dag för tidigt, säger Leif Nilsson, som tar en promenad längs vägen genom byn tillsammans med sin hund Taivas.

– Förhoppningsvis kan det betyda att några människor kanske kan tänka sig att flytta till byn, även om kommunikationerna hit är ganska så dåliga, fortsätter Leif Nilsson.

En annan som tar sig en promenad längs vägen är Rolf Ahlkvist, som säger så här om att vägen är upprustad och körklar igen:

– Det är undebart och betyder mycket för oss! Det innebär, till exempel, att tiden det tar för oss att åka till Svärdsjö för att handla nästan halveras, och dessutom så kommer det ju att bli skonsammare mot bilen att vägen rustats upp.

Även Gunvor Söderqvist är glad över Trafikverkets arbete med vägen:

– Ja, jag tycker faktiskt att vi har fått en jättefin väg nu, säger hon och fortsätter:

– Den har varit otroligt guppig och väldigt dålig länge, men nu är det ju ett himmelrike att åka på den.

Men samtidigt är, Gunvor lite orolig över att den upprustade vägen kan komma att innebära att trafiken genom byn kanske kan bli för snabb.

– Just det här med att man kör fort fast det är 40 genom byn, och många kommer nog att kanske köra för fort nu när vägen är så fin, säger Gunvor som säger att man skulle behöva någon sorts fartbegränsande gupp i byn, och att man ska tala med Trafikverket om det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".