Hirtorien om Rysslägret i Abbortjärn ska berättas
1 av 3
Konstnären, Maria Backman och Smedjebackens kommuns näringslivschef, Lennart Silfverin. Foto Stefan Ubbesen
Kulturprojektet Rysslägret i Aborrtjärn
2 av 3
Smedjebackens kommuns kulturchef,Anne Seppänen, och, Maria Backman som leder projektet Rysslägret i Abbortjärn. Foto Stefan Ubbesen
Om Ryyslägret i Abbortjärn
3 av 3
Djupt in i skogen leder vägen som ursprungligen drogs av ryska fångar i Abbortjärnslägret i Smedjebacken. Foto Stefan

Nu ska historien om rysslägret i Abbortjärn berättas

"Ganska många ryska fångar i ett läger"
1:15 min

Landstinget Dalarnas Kultur- och bildningsförvaltning ger 50 000 kronor till ett projekt i Smedjebacken. Ryssläger i Aborrtjärn är projektet döpt till och det är konstnären, Maria Backman som ligger bakom det.

Nu ska en, hittills så gott som okänd del av Smedjebackens nutidshistoria lyftas fram i ljuset, rysslägret vid Abbortjärn.

Det är konstnären Maria Backman, som är född i Ludvika och som bott många år i Smedjebacken, som ligger bakom projektet.

– Jag vill berätta om att det faktiskt under andra världskriget satt ganska många ryska fångar i ett läger i just Abbortjärn, berättar Maria Backman.

– Jag visste själv inget om det här förrän för bara något år sedan och tycker att det är både viktigt som spännande att arbeta för att lyfta fram den här historien som ju faktiskt handlar om storpolitik.

Projektet som Maria Backman nu arbetar med kommer dels att utmynna i en utställning nämare nästa sommar i Meken i Smedjebacken, dels, hoppas och tror, Maria Backman, att någon form av minnesmärke på plats uppe vid rysslägret plats vid Abbortjärn kan skapas.

Både Smedjebackens kommuns kultgurchef, Anne Seppänen, och näringslivschefen, Lennart Silfverin, är positiva till Maria Backmans projekt.

– Smedjebackens kommun är ju rik på kulturhistoria och det här kompletterar ju det vi har, så det här vill vi ska bli verklighet, säger, Lennart Silfverin.

-Det är väldigt intressant och viktigt med sånt här som lyfter fram historia som kan ge oss som lever nu en vidare kunskap om vad som hänt oss och ge oss perspektiv, säger Anne Seppänen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".