En dörr och en skylt med texten "Domstolarna"
De flesta som kliver innanför den här dörren får ett trevligt bemötande. Foto: Mathilda Gustavsson/Sveriges Radio.

18-åring dömd till fängelse för grov våldtäkt i Borlänge

Par hörde hennes skrik och sprang dit
0:59 min

I mitten av september våldtogs en ung kvinna i ett skogsparti i Borlänge. Tingsrätten anser att brottet var grovt och förövaren har nu dömts till två års fängelse.

Det var sent på natten när kvinnan efter en fest var på väg hem i Borlänge. Hon och en kompis hade först varit på en hamburgerrestaurang. Sedan gick kvinnan iväg. En 18-årig kille var också på restaurangen, och lämnade den strax efter kvinnan.

I ett skogsområde som kvinnan tog en genväg igenom blev hon överfallen bakifrån. Ett par som fanns en bit därifrån hörde hennes skrik och sprang dit.

Kvinnan låg då skräckslagen i ett buskage. Hon kunde senare peka ut 18-åringen, som också tappat en keps där hans dna fanns.

Tingsrätten anser att brottet var grovt. Hon var ensam och oskyddad och överfölls utomhus.

Straffet för ett sånt brott ska enligt praxis vara fängelse i minst fyra år. Men tingsrätten tar hänsyn till att förövaren är så pass ung och tidigare ostraffad och dömer honom till två års fängelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".