Sari Vesa, Leksand.
1 av 2
Sju månader efter att skadan uppstod äter Sari Vesa fortfarnande morfintabletter mot smärtan. Men Försäkringskassan bedömer att det finns jobb där hon slipper belasta sin skadade hand - och därmed klarar av att arbeta heltid. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg/Sveriges Radio Dalarna
Sari Vesas handled, med operationsärr.
2 av 2
Efter en operation har Sari Vesa drabbats av karpaltunnelsyndrom och kronisk värk. Hon väntar nu på ytterligare en operation och har inte gett upp hoppet om att bli återställd. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg/Sveriges Radio Dalarna

Sjukpenningen tar slut - nu kan Sari tvingas säga upp sig från jobbet

"Jag tycker att ersättningen ska vara kvar så länge vi opererar. Vi har en plan. Det ska bara fortsätta precis som det är"
3:59 min

I april i år ramlade Sari Vesa i Leksand och skadade sin hand illa. Trots att behandlingen inte är klar, tar sjukpenningen slut i morgon, tisdag. Konsekvensen blir att Sari Vesa kan tvingas säga upp sig från sitt fasta jobb för att skriva in sig på Arbetsförmedlingen.

– Jag är alltså utförsäkrad. Det blir ingen sjukpenning mer, så de förväntar sig att jag ska börja jobba den 2 december.

Sari Vesa är hovmästare men kan inte arbeta som det i dagsläget. Hennes arbetsgivare kan inte ge henne andra arbetsuppgifter och hon har därför varit sjukskriven på heltid.

Sari Vesa hoppas att hon kan komma tillbaka till yrket i framtiden men det är för tidigt att säga. Än kan läkaren inte ge någon prognos - och därför kan Försäkringskassan efter 180 dagar inte ge henne mer sjukpenning.

– Det är tydliga tidsgränser för hur man ska bedöma rätten till sjukpenning., säger Mats Hedlund, chef på Försäkringskassan för sjukförsäkringar i Dalarna.

Han fortsätter:

– Det måste också finnas en tydlig prognos på att man kommer att bli helt återställd så man kan återgå till sina tidigare arbetsuppgifter. Men om läkaren inte kan bedöma hur lång tid det tar och om det ens är möjligt att hon kan jobba som hovmästare igen - ja då ska vi titta på vanligt förekommande arbeten i andra yrken.

 Vad innebär det rent konkret när man har ett fast jobb? Ska Sari säga upp sig och gå till Arbetsförmedlingen?

-- Ja, ytterst så kan det bli så. Då får man försöka hitta något man klarar av att göra med de besvär eller begränsningar man har, säger Mats Hedlund.

Och Försäkringskassan bedömer att Sari Vesa kan arbeta 100 procent om hon hittar ett arbete där hon inte måste belasta sin hand.

– Vad skulle det vara för jobb? ifrågasätter hon, kritisk till regelverket och hur det används.

Hur skulle du vilja att Försäkringskassans regler såg ut?

-- Man måste se från fall till fall på riktigt, och inte vara så extremnoga med hur en läkare har formulerat sig, säger Sari Vesa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".