Bussdelen på Mora resecentrum. Bilden tagen i november 2014.
1 av 4
Denna del för bussar är helt nybyggd, efter samma modell som i Borlänge. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg/Sveriges Radio Dalarna
Gamla och nya stationshuset på Mora resecentrum. Bilden tagen i november 2014.
2 av 4
Bredvid nybygget står det gamla stationshuset kvar. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg/Sveriges Radio Dalarna
Pizzeria, cykelställ och gamla stationshuset på Mora resecentrum. Bilden tagen i november 2014.
3 av 4
Både det gamla stationshuset och den mindre kioskbyggnaden, som i dag innehåller en pizzeria. Båda byggnaderna har nämligen ett kulturhistoriskt värde. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg/Sveriges Radio Dalarna
Perrongen vid Mora järnvägsstation/Mora resecentrum. Bilden tagen i november 2014.
4 av 4
Perrongen har förlängts med nästan 100 meter och gjorts säkrare. Nu lutar perrongen från spåren istället för mot. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg/Sveriges Radio Dalarna

I dag invigs Moras nya resecentrum

"Nu är det äntligen klart och nu kan vi bara använda det här"
2:20 min

Efter många år med först diskussioner och därefter byggande, är det i dag dags för invigning av ett nytt resecentrum i Mora. Det är den gamla järnvägsstationen som har byggts om för att samla fler sätt att resa.

–  Jag tror att det kommer bli lättare när allt blir samlat på ett och samma ställe, så man slipper byta inne i stan, säger resenären Helena Hurtig, som står och väntar på bussen.

Bredvid det gamla, gula stationshuset och kiosken finns nu ett nybyggt, avlångt och rött hus där man bland annat kan sitta och vänta. Bussarna åker in i fickor alldeles utanför. Tågperrongen har förlängts och gjorts mer tillgänglig för alla, även personer med funktionsnedsättning.

Tanken bakom att bygga ett resecentrum var att samla resandet i Mora till en knutpunkt. Kommunalrådet Anna Hed (C) tycker inte att det har fungerat bra hittills, när järnvägsstationen och busstationen legat på två olika platser.

– Nej, det har ju inte gjort det, säger hon och fortsätter:

– Jag hoppas att resecentrum gör det enklare att leva och verka här, att man kan bo här och på ett enkelt sätt kunna arbetspendla in och ut ur kommunen.

Totalt har resecentrum kostat nästan 60 miljoner kronor. Av det har Mora kommun stått för hälften och resten har Dalatrafik, Tillväxtverket och Region Dalarna betalat. Trafikverket har också gått in med 850 000 kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".