DAB-radio. Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT
DAB-radio. Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT

År 2022 kan radion vara endast digital

"Det är en ekonomisk fråga"
1:12 min

Om sju år vill regeringens utredare att vi alla ska ha skaffat nya radioapparater. För då är förslaget att det gamla FM-bandet som vi lyssnar på idag ska släckas ner. Vårt grannland Norge är redan på god väg med den nya DAB-radion.

I Norge är den digitala radion snart ett faktum och den gamla analoga på väg ut. Hur och när radionätet i Sverige förändras är inte bestämt, men idag kommer regeringens utredare med sitt förslag. Det går ut på att sändningar i DAB plus ska startas om två år och om sju år ska övergången vara gjord, det gamla FM-nätet kan släckas ned och alla gamla radioapparater skrotas 2022.

Men det är inte säkert att det blir så. Precis som när DAB-radion var aktuell för ungefär tio år sen, är det en ekonomisk fråga. Regeringen måste i så fall skjuta till de hundratals miljoner som behövs för en övergång. Och ett beslut om det kan komma tidigast om något år, om det kommer. Så vi kan nog lugnt lyssna vidare på vår gammelradio ett tag till, till skillnad från i Norge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".