Lennart Sohlberg (S), ordförande i gymnasienämnden till årsskiftet 2014-2015, och Marie Ehlin, gymnasiechef i Mora.
Gymnasiet i Mora har för stora lokaler och på sikt kan de byggas om eller delvis rivas. Men helst vill gymnasiepolitikern Lennart Sohlberg (S) och gymnasiechefen Marie Ehlin fylla upp lokalerna med fler elever och ska nu bli bättre på marknadsföring. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg/Sveriges Radio Dalarna

Tio miljoner i underskott för gymnasiet i Mora

"Nu har vi gjort det vi kan"
1:38 min

Året ser ut att sluta på nästan tio miljoner kronor i underskott för gymnasiet i Mora. Lika mycket pengar fattas nästa år. Men nu går det inte längre att spara mycket mer på program och personal, säger gymnasiechef Marie Ehlin.

Hon har under året som gått gjort nedskärningar på personal och tagit bort program.

– Nu har vi gjort det vi kan - nu har vi den gymnasieorganisation vi bör ha i framtiden, säger hon.

Gymnasiets ekonomiska resultat har försämrats stadigt sedan Mora, Orsa och Älvdalens kommuner  började samarbeta kring gymnasieskolan för ungefär fyra år sedan.

-- Lite tror jag att det beror på att vi gått in med felaktiga ingångsvärden, säger Lennart Sohlberg (S), ordförande i gymnasienämnden i norra Dalarna fram till nyår, när Jan Lovén (C) tar över.

Lennart Sohlberg uppger att budgeten sattes utifrån antalet ungdomselever. Men de blir allt färre medan vuxeneleverna och de som går på språkintroduktion och SFI blir allt fler. Bara 850 ungdomar läser i dag på gymnasiet i Mora - ungefär hälften så många som för några år sedan.

Dessutom väljer fler än 360 ungdomar från närområdet att studera i andra kommuner. Det kostar gymnasienämnden 50 miljoner kronor om året. Gymnasiechefen hoppas locka en del av de eleverna genom bättre marknadsföring.

– Vi måste förbättra vår kommunikation i olika medier och på hemsidan. Vi måste bli bättre på att tala om för eleverna att vi finns och vad vi gör, säger Marie Ehlin.

Lennart Sohlberg tycker att det är dags för en rejäl utvärdering av gymnasiesamarbetet mellan Mora, Orsa och Älvdalens kommuner.

– Det tror jag är det absolut viktigaste, att man faktiskt är beredd att ompröva och göra förändringar om det skulle behövas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".