Ferouze Rashid och Perwin Mustafa på Hagagymnasiet i Borlänge. Foto: Sveriges Radio
Ferouze Rashid och Perwin Mustafa på Hagagymnasiet i Borlänge. Foto: Sveriges Radio

Tjejgruppen på Hagagymnasiet bjuder tillbaka

Ferouze Rashid: "Man träffar människor man inte skulle träffat annars"
7:15 min

På Hagagymnasiet i Borlänge finns en tjejgrupp som skapats av och för elever med utländsk bakgrund och som tidigare saknat en meningsfull fritid. Perwin Mustafa och Ferouze Rashid är med i gruppen och i dag stod de som värdar åt riksdagsledamot Roza Gücclü Hedin.

I juni i år reste ett fyrtiotal tjejer med utländsk bakgrund från Hagagymnasiet till Stockholm. Där fick de bland annat en rundvandring i riksdagen och en träff med riksdagsledamot Roza Gücclü Hedin ifrån Falun. Tjejerna ingår i en grupp som tillsammans hittar på saker på sin fritid.

Innan man kom på idén med tjejgruppen tyckte många av tjejerna att det var svårt att komma in i sociala sammanhang när man kommer som nyanländ. Något som Roza Gücclü Hedin också tycker är viktigt. Så i dag bjöd tjejgruppen in henne till skolans aula för att berätta om sin egen resa från "minfält till Sveriges riksdag".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".