Maria Kivi är HIV-samordnare på Falu-lasarett. Foto: Salam Abu-Iseifan
Maria Kivi är HIV-samordnare på Falu lasarett. Foto: Salam Abu-Iseifan

Nära 100 personer drabbade av HIV i Dalarna

Maria Kivi: " Det är bara de som är inskrivna och går på behandling, som vi känner till"
1:13 min

Miljontals människor världen över lever med sjukdomen HIV, och ett 90-tal av dem bor i Dalarna. Med Världsaidsdagen vill man uppmärksamma sjukdomen till stöd för dem som lever med HIV.

HIV-samordnaren på Falu lasarett, Maria Kivi, tycker att sjukdomen behöver uppmärksammas.

– Jo, det behövs för att det är många i Sverige som lever med HIV eller i närheten av HIV. Det har nu kommit ut lite ny information kring HIV, det är en helt annan behandling idag än vad det var från början.

Behandlingen innebär bland annat att man inte behöver äta lika mycket medicin som tidigare. Detta i sin tur betyder att om man har en välinställd behandling så är man i stort sett smittfri och kan leva som alla andra.

Det är en ganska ny vetenskap, och man håller på att föra ut den här kunskapen, berättar Maria Kivi.
I Dalarna finns det cirka 90 personer som är drabbade av HIV, vad man vet om.

Mellan klockan 15.00 och 18.00 idag i Falun, kommer det att finnas möjlighet att ställa frågor till människor som jobbar med HIV i Falan Galleria och ute på stan. Och klockan 19.00 ikväll hålls en manifestation i Kristinekyrkan, där även en person som lever med hiv i Dalarna kommer att berätta om det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".