De nya bussfickorna vid Resecentret i Mora ökar risken för olyckor, anser huvudskyddsombud för fackförbundet Kommunal. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg/Sveriges Radio
De nya bussfickorna vid Resecentret i Mora ökar risken för olyckor, anser huvudskyddsombud för fackförbundet Kommunal. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg/Sveriges Radio

Moras nya resecentrum farligt för resenärer

Huvudskyddsombud: "Tar till de här åtgärderna för att ingen ska råka ut för olycka"
1:05 min

I lördags invigdes det nya resecentret i Mora. Men i dag vägrar bussförarna använda de nya parkeringsfickorna där för bussarna. Tanken är att passagerarna ska komma in genom resecentret och därifrån gå ut till bussarna, men folk går hur som helst och olycksrisken är överhängande, anser Mikael Ekblom som är huvudskyddsombud för fackförbundet Kommunal.

- Vi anser att det är för farligt för folk springer bakom bussarna när vi ska backa ut och vi kan backa på dem. Även om vi har kameror som vi kan titta i så kommer det att hända olyckor, säger Mikael Ekblom på fackförbundet Kommunal.

Han fortsätter:

- Vi har påpekat det här redan när de byggde och när det var klart, att det kommer att bli problem. Men de har inte lyssnar på oss. Vi lever i verkligheten och det verkar inte de på kommunen göra, och då måste vi ta till de här åtgärderna för att inte någon ska råka ut för en olycka.

Vad vill ni att de ansvariga ska göra nu?

- Vi vill att de sätter upp staket runt bussfickorna så att folk inte kan gå förbi och bakom bussarna. Vi har pratat med Dalatrafik och de ska sätta upp skyltar och betongsuggor, men det kommer inte att hjälpa, säger Miakel Ekblom.

Hur länge tänker ni fortsätta vägra köra in?

- Tills det blir någon ändring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".