IFK Moras Anna Haag. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix.
IFK Moras Anna Haag. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix.

IFK Moras Anna Haag vinner årets Bragdguld

Anna Haag: "Börjar förstå hur stort det var det vi gjorde"
5:38 min

Längskidåkerskan Anna Haag som tävlar för IFK Mora fick i dag Svenska Dagbladets Bragdguld. Hon ingick i det lag som vann stafetten över 4x5 kilometer i OS i Sotji. Ida Ingemarsdotter, Emma Wikén och Charlotte Kalla ingår också i det nu prisade laget.

Damstafettlaget tilldelas bragdguldet med följande motivering från bragdnämnden: "För sensationellt olympiskt guld, vunnet genom laganda och starka individuella prestationer, krönt av en magisk spurt".

- Det börjar sakta men säkert sjunka in vilken stor grej det här är. Där och då var det svårt att ta in vad vi varit med om, men nu börjar jag förstå hur stort det var det vi gjorde i Sotji, säger IFK Moras Anna Haag.

Hur följde ni detta?

- Vi följde sista minutrarna på storbildsskärm och jag kände hur pulsen steg.

Vad minns du själv av loppet?

- Jag tänker på den enorma glädjen som vi alla kände när Charlotte (Kalla) gått i mål. Det var en av de häftigaste stunderna i mitt liv, säger Anna Haag.

Vad tänker du om din egen insats?

- Det är blandade känslor. Jag gjorde mitt bästa men man är ju sådan tävlingsmänniska och vill prestera. Det var inte kul att tappa ledningen jag fått, men jag gjorde vad jag kunde, säger Anna Haag.

OS-stafetten som var högdramatisk. Sverige hade hängt med bra fram till den tredje sträckan, men där tappade Anna Haag över 20 sekunder och då såg det riktigt mörkt ut. När Charlotte Kalla gick ut hade hon dessutom norska superstjärnan Marit Björgen strax bakom sig.

Men Charlotte Kalla stod för en magisk upphämtning på den sista sträckan och var först över mållinjen efter en fantastisk spurt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".