Socialdemokraten Jonny Gahnshag var tidigare styrelseordförande i Lufab. Foto: Eva Rehnström
Socialdemokraten Jonny Gahnshag var tidigare styrelseordförande i Lufab. Foto: Eva Rehnström
MÖGELISHALLEN I fALUN

Lufab struntade i beställning och satsade på VM

Jonny Gahnshag: "Delar trängdes ut av att VM-investeringar blev dyrare"
1:31 min

För två år sedan beställde Falu kommun att Lufab skulle renovera ishallen för 55 miljoner kronor. Men trots att barn, unga och anställda blev sjuka i ishallen så valde Lufab att istället satsa det mesta av pengarna på VM.

Jonny Gahnshag var styrelseordförande i det kommunala bolaget Lufab under 2012 när avtalet om en renovering tecknades. Av de möjliga 55 miljonerna så lades 20 miljoner på ishallen.

– Delar av det här trängdes ut av att VM blev dyrare, säger Jonny Gahnshag.

Men borde inte sjuka människor gå före investeringar för ett event?
– Absolut, det kan man inte svara något annat på.

Men ni gjorde ju inte det?
– Återigen, det läget vi har idag och som vi borde haft för ett år sedan innebär inte att man väljer bort, säger Jonny Gahnshag.

Men när jag går igenom de mail, överenskommelser och avtal som finns så är det tydligt att Lufab gjort precis så. Valt det ena före det andra, utan att kommunen protesterade. För av de 55 miljoner man hade i plånboken till ishallen så valde man att lägga 20 miljoner på den och resten till VM, trots att man visste om att hallen var en hälsorisk. Men ansvar, har alla tagit, säger Jonny Gahnshag.

– Jag tror att jag, den styrelsen som både fanns och finns i Lufab har gjort så mycket som vi bara kunnat i det här att komma framåt, säger Jonny Gahnshag. 

Borde inte någon ta sitt ansvar och avgå?
– Det här klassiskt svenska att begära att man ska avgå kanske kan lösa vissa knutar men som jag sa - vi måste satsa på att hitta en vettig lösning, säger Jonny Gahnshag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".