Jan Lidbäck har varit hemlös nästan halva sitt liv. Han vill inte visa sitt ansikte. Foto: Kristian Åkergren/Sveriges Radio
1 av 2
Jan Lidbäck har varit hemlös nästan halva sitt liv. Han vill inte visa sitt ansikte. Foto: Kristian Åkergren/Sveriges Radio
Under den här bron i Borlänge spärrade kommunen av utrymmen där hemlösa ofta håller till. Foto: Kristian Åkergren/Sveriges Radio
2 av 2
Under den här bron i Borlänge spärrade kommunen av utrymmen där hemlösa ofta håller till. Foto: Kristian Åkergren/Sveriges Radio

Hemlösa kritiska mot broavstängningar

Jan Lidbäck: "Känns som att de tvingas ut i centrum."
2:41 min

Kommunen i Borlänge påbörjade under gårdagen sitt arbete med att spärra av utrymmen under broar för att på så sätt hindra personer från att sova där. Det möts nu av kritik från hemlösa.

– Det känns ju som att de tvingas ut mitt i centrum. Och sen klagar folk på att de syns, säger Jan Lidbäck.

I nästan halva sitt liv har han levt som hemlös på Borlänges gator. Som ung körde han lastbil och hade ett eget företag. Men efter en skilsmässa och andra olyckliga omständigheter hamnade han på gatan.

– Det var enklare när man var ung. Nu när man börjar närma sig 57 års ålder börjar det bli tungt, säger han.

Eftersom Jan inte haft någon bostad har han hoppat runt och övernattat hos olika vänner. Vid de tillfällen det inte har varit möjligt har han fått hålla sig utomhus.

– Det har blivit många nätter där jag traskat runt i natten. Man måste röra på sig för att kunna hålla värmen, särskilt under vinterhalvåret. Annars fryser man ihjäl, säger han.

Genom sina år som hemlös har Jan kommit i kontakt med många andra som befinner sig i samma situation. Nu när kommunen väljer att stänga de broar där hemlösa ibland håller till, känner Jan att han måste stå upp för sina vänner.

– Broarna fungerar ju som vindskydd för de hemlösa. Kommunen borde söka upp och kontakta dem innan de utesluter den enda möjligheten de har för att överleva vinterkylan, säger han. 

Jan får medhåll från Solbritt Mellembråten, som är husmor på Riastugan.

– Det är en besvikelse att de börjar i den änden, säger hon men tillägger att man snart ska ha ett möte med representanter från Socialtjänsten och Missbruksgruppen för att fånga upp de hemlösa.

Som kortsiktig lösning på problemet är tanken att de hemlösa ska tas in på härbärget. Men det är Jan mycket kritisk till.

– Tänk dig att sova bland tre alkolister och samtidigt vara nykter. Det är ingen människa som klarar av de snarkningarna och de lukterna. Jag har gjort det vid två tillfällen och det är inget för mig, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".