Därför vill Leksands kommun inte köpa arbetskläder till hemtjänsten

3:53 min

Minskar smittspridningen om de som arbetar i hemtjänsten har särskilda arbetskläder? Ja, säger Arbetsmiljöverket. Nej, säger Leksand kommun - som överklagar till högsta instans för att slippa köpa in och tvätta sådana arbetskläder.

Skyddsombudet Elin Ersdotter, som arbetat i hemtjänsten i Leksand sedan 1988, tycker att det borde vara självklart att kommunen skulle stå för arbetskläder.

– Med tanke på allt vad vi är i så ska man inte åka vidare hem med det utan det ska tvättas på arbetsplatsen, säger hon.

Det anser också Arbetsmiljöverket, och två domstolar har gått på myndighetens linje. De säger att Leksands kommun bör se till att de som arbetar i hemtjänsten har kortärmade arbetskläder samt stå för tvätten av kläderna. Skälet är att minska risken för att smittor sprids.

Men Leksands kommun håller inte med.

– Nej, vi följer hygienföreskrifterna som är väldigt tydliga för att förhindra smitta och smittspridning, och vi anser att det räcker, säger Agneta Ivåker, sektorschef för vård och omsorg i Leksands kommun.

Kommunen har nu överklagat domen till Högsta förvaltningsdomstolen. Hur utgången än blir, lär den bli vägledande för hemtjänster runt om i Sverige.

– Det är flera kommuner som är intresserade av att få den här domen prövad eftersom det berör fler än Leksands kommun, säger Agneta Ivåker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista