Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Glaserat vildsvin med rödvinssky och rotfrukschips

Publicerat onsdag 3 december 2014 kl 08.32
Glaserat vildsvin med morots och palsternackspuré, rödvinssky och rotfrukschips. Foto: Sara Nyström
Glaserat vildsvin med morots och palsternackspuré, rödvinssky och rotfrukschips. Foto: Sara Nyström

I dag lagade kocken Sara Nyström något hon själv sällan gör. Det blev vildsvinskött med morots och palsternackspuré, rödvinssky och rotfrukschips.

4 portioner ( vildsvinet går även bra att byta ut till fläskytterfilé ) 

8 vildsvins kotletter utan ben, 4 cm tjocka skivor Smör att bryna i Salt och peppar

Glasering: 2 msk torkad salvia

                 1 msk torkad  ingefära

                 1 tsk salt

                 1/2 tsk malen svartpeppar

                 1 msk soja

                 5 msk matolja

                 2 msk tomatpuré

                 2 msk vanlig senap

                 2 msk citronsaft 

Bryn på vildsvinsmedaljongerna i en het panna med smör, ge medaljongerna bara lite yta och lägg sedan över i en ugnssäker form, salt och peppra lite lätt.

Börja sedan blanda ihop allt till glaseringen i en skål och pensla vildsvinet ordentligt på översidan av köttet. In i ugnen på 125 grader i 20 minuter, tag ut och vänd på medaljongerna och pensla med glaseringen, in i ugnen på 20 minuter igen och var noga med och kolla temperaturen på köttet. Det måste uppnå 75 grader i innertemperatur. När tempen är nådd tas köttet ut och får vila i 5 minuter utan folie sedan läggs lite folie på och får vila i 15 minuter innan det skall serveras.

Rödvinssky: 4 dl rött vin

                    1 1/2 dl vatten

                    1/2 dl socker

                    1 msk citron

                    2 vitlöksklyftor grovhackad

                    4 msk koncentrerad kalvfond

                    2 msk maizenaredning

Börja med att smälta sockret tillsammans med citronen i en kastrull, tillsätt rödvinet, kalvfonden, vattnet och vitlöken. Koka upp och sänk sedan så skyn får sjuda lätt i 45 minuter.

Sila sedan bort vitlöken och red av skyn med maizenaredning.

400 gr palsternacka

500 gr morot

2 st hela vitlöksklyftor

2 dl creme fraiche

Salt och cayennepeppar 

Skala och dela morötterna och palsternackorna, lägg dem i en kastrull med de hela vitlöksklyftorna och häll på vatten så det täcker, salta och koka dem sedan riktigt mjuka. Ca 35-40 minuter beroende på storlek. Häll av vattnet och tillsätt creme fraichen, mixa sedan rotsakerna släta med en stavmixer och smaka av med salt och ett stänk med cayennepeppar. 

3 stora färska rödbetor

2 stora morötter 

Skala rödbetor och morötterna och skiva dem sedan i lövtunna skivor, bra att använda en mandolin (hyveljärn). Börja med moroten så de ej får färg av rödbetorna. Lägg sedan upp var och en på en varsin bakplåtsklädd ugnsplåt och rosta av i ugnen på 150 grader i 30 minuter, stäng av värmen och låt dem stå och torka i ytterligare 15 minuter i ugnen. Tag ut och låt dem svalna, och förvara dem i en tättslutande burk. När det sedan ska serveras, toppa vildsvinet med lite chips och ringla över lite god olivolja och havssalt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".