Hotellstädare är stressade
Foto: Maja Suslin, TT.

Allt tuffare arbetsklimat för hotellstädare

Micke Mossberg, ombudsman: "Jättehårt arbete, tuff arbetsmiljö"
1:13 min

Hotellstädare upplever en allt högre stress på jobbet då de måste hinna städa fler och fler rum under sina pass. Och i kampanjen #schystastädvillkor vill Hotell- och restaurangfacket nu uppmärksamma hotellstädarnas arbetsvillkor.

– Det är ett jättehårt arbete. Tuff arbetsmiljö, och det verkar inte bli bättre, utan tvärtom, det blir bara värre. Det säger Micke Mossberg som är ombudsman på Hotel-och Restaurangfackets avdelning Mitt, där Dalarna ingår.

Enligt honom kommer det ständigt in samtal från hotellstädare som är fundersamma över sin arbetssituation.

– Det är just det att arbetsgivarna kräver att man städar allt fler rum på samma tid.

Finns det något mått på hur många rum en städare ska hinna med?

– Arbetsgivarna menar ju det och försöker hitta någon form av mått på det. Men vi menar ju att det beror på vem som utför arbetet och hur stora rummen är. Så det går inte att sätta ett mått på x antal rum, menar vi.

Hotell och restaurang facket kommer från och med i dag och en vecka framåt att kampanja i syfte att lyfta fram hotellstäderskornas arbetsvillkor. Man vill också uppmärksamma dem på att organisera sig fackligt.

– Vi kommer besöka olika hotell i hela landet. Vi försöker lyfta fram och hjälpa städarna med vad de kan göra. Det finns nämligen en chans i avtal och även lag där man kan påverka sin arbetssituation, säger Micke Mossberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".