Färdtjänstkritiken kommenteras av regionchefen
Göran Karlsson, regionchef vid Region Dalarna. Foto Stefan Ubbesen

Region Dalarna: Inte acceptabelt att färdtjänsten inte fungerar

Göran Karlsson: "Ska prata med politikerna"
1:24 min

I somras infördes ett helt nytt kollektivtrafiksystem i Dalarna, något som också påverkade färdtjänsten i länet. Nu väcks många kritiska röster över hur just färdtjänstservicen fungerar. Det är inte rimligt med sådana här brister, säger Göran Karlsson, chef vid Region Dalarna.

Det finns människor som inte längre vågar åka iväg med färdtjänst på aktiviteter då man är rädda för att man inte får någon skjuts tillbaka hem igen.

Så sa Annika Östling, ordförande för Synskadades Riksförbund i Dalarna, till Dalanytt i morse.

Annika Östling berättar att det finns flera fall där människor inte får någon biltransport hem, trots att man beställd färdtjänst i god tid. Att man istället får telefonbesked att det inte finns någon bil att skicka, och att den drabbade istället får försöka ordna med hemtransport på egen hand.

Något som Göran Karlsson som är regionchef vid Region Dalarna, kommenterar så här:

– Vi har ju fått sådana här rapporter nyligen och har haft det uppe i våran så kallade ordförandeberedning och det kommer också snart upp i vårt arbetsutskott och i direktionen, för det är inte rimligt med sådana här brister i verksamheten.

– Samres som ju sköter det här är ju en upphandlad verksamhet och nu kommer vi att gå in och granska den, fortsätter Göran Karlsson och tillägger:

– De som jobbar med det här hos oss har regelbundna kontakter med till exempel våra handikapporganisationer, och det fortsätter vi med.

– Och det här kommer nog upp nästa vecka när vi ska prata med politikerna, för att komma fram till vilka insatser måste vi göra, för det är helt enkelt inte acceptabelt att färdtjänsten inte fungerar, avslutar Göran Karlsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".