Foto: Ingvar Karmhed/TT
Foto: Ingvar Karmhed/TT

Goda resultat för landstinget inom flera vårdområden

Chefsläkaren: "Det är störst chans att överleva en hjärtinfarkt om man får den i Dalarna."
1:19 min

Dalarna ligger bra till vad det gäller till exempel hjärtsjukvården och ortopedin. Samtidigt är kötiderna långa inom flera områden. Det här visar rapporten Öppna Jämförelser som offentliggjordes i dag.

Det är nionde året i rad som den här rapporten presenteras. Socialstyrelsen och SKL (Sveriges kommuner och landsting) som står bakom arbetet. Syftet är att få en öppen insyn och att påvisa vad Sveriges olika landsting är bra på inom vården, men också vad som behöver förbättras.

– I Dalarna ligger vårdkostnaderna på drygt sex miljarder kronor, alltså 22.500 kronor per person, säger Bengt Malmqvist, chefsläkare på Landstinget i Dalarna.

Länet har i flera år toppat vad det gäller hjärtsjukvården. Och där ligger man fortfarande kvar.

– Det är störst chans att överleva en hjärtinfarkt om man får den i Dalarna, säger Bengt Malmqvist.

Han tillägger att man också ligger högt inom ortopedin, bland annat gällande höft-och knäproteser och att det är kort väntetid till operation om man brutit höften. Och inom strokesjukvården uppges dödligheten vara låg.

Andra områden där Dalarna utmärker sig är reumatologi, kirurgi gällande tjock-och ändtarmscancer samt läkemedelsbehandlingar.

– Vi är bra på att skriva ut rätt läkemedel till äldre patienter med många sjukdomar så att de inte mår sämre. Det här resulterade att vår region, Uppsala-Örebro, vann utmärkelsen Guldpillret, säger Bengt Malmqvist.

Men det finns naturligtvis också områden där landstinget lutar åt det sämre hållet. Ett av dem är diabetesvården.

– Vi har jobbat hårt med sockersjuka. Vi ser en svag förbättring nu under hösten jämfört med förra året, framförallt vad det gäller typ 1-diabetes, säger Bengt Malmqvist.

Men det största problemet är ändå kötiderna, precis som i fjol.

– Det är ju allmänt känt. Men den som väntar på nåt gott kan man säga, för oftast får vi ett väldigt bra behandlingsresultat. Men vi skickar ju en hel del patienter utanför vårt län för operationsbehandling.

Hur är förtroendet för sjukvården i Dalarna?

– Det är bättre för sjukhusvården än för primärvården. Vi tror det beror på bristerna med personal på vårdcentralerna. Det här är naturligtvis något som vi måste jobba med, säger Bengt Malmqvist.

Det återstår att se hur vården i länet står sig som helhet i förhållande till andra landsting. Förra året hamnade Dalarna på tolfte plats. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".