Journal
1 av 3
Foto: Scanpix.
Gänget som arbetar på ungdomsmottagningen i Borlänge. Foto: Salam Abu-Iseifan
2 av 3
Gänget som arbetar på ungdomsmottagningen i Borlänge. Foto: Salam Abu-Iseifan
Chefläkare Bengt Malmqvist. Foto: Salam Abu-Iseifan
3 av 3
Chefläkare Bengt Malmqvist. Foto: Salam Abu-Iseifan
LYSSNARTIPS

Journaler på ungdomsmottagningar öppnas upp

Barnmorskan Ewa Tingvall: "Vi är jädrigt upprörda på att bli överkörda på detta vis"
4:19 min

Journalerna på ungdomsmottagningarna i Dalarna har öppnats upp. På ungdomsmottagningarna kände man inte till att det fanns ett sånt beslut förrän efter journalerna öppnats upp, vilket har väckt mycket starka reaktioner bland personalen på ungdomsmottagningen.

Att öppna upp journalerna innebär att man nu även kan se journalerna på andra enheter inom landstinget. Och det här har alltså väckt starka känslor bland personalen på mottagningarna för ungdomar, eftersom de inte ens fått veta det förrän beslutet var genomfört.

– Vi är upprörda, jädrigt upprörda på att bli överkörda på detta vis, för det är vad vi känner, samtliga av oss, säger Eva Tingvall som är barnmorska på ungdomsmottagningen i Borlänge.

Det var i våras som man ska ha fattat beslut om att öppna upp journalerna på ungdomsmottagningarna berättar man i Borlänge.

Enhetschefen Ulrika Andersson säger att ungdomar kommer dit för att de känner sig trygga och säkra på att det som sägs stannar där, och att man har ett förtroende till de vuxna där, men med det nya beslutet känner Ulrika Andersson att hon inte kan stå upp för det.

– Vårt jobb här, är att jobba på ungdomarnas uppdrag. Men med det här kan vi inte riktigt stå upp för det, säger Ulrika Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".