Avesta kommun kritiseras av Skolinspektionen
Fredrik Juthman är bildningschef i Avesta kommun.Foto Stefan Ubbesen/Sveriges Radio.

Skolinspektionen kritiserar Avesta kommun

Juthman: "Det är ju allvarligt det här"
1:25 min

Kunskapsresultaten i Avesta kommun måste förbättras. Det slår Skolinspektionen fast efter att ha granskat hur skolverksamheten i kommunen fungerar. Det är jätteviktigt att vi tar till oss vad Skolinspektionen kommit fram till, säger Avesta kommuns bildningschef Fredrik Juthman.

Statliga Skolinspektionen har, efter att ha gjort en omfattande granskning, upptäckt brister inom delar av skolverksamheten i Avesta kommun.

Framförallt så får kommunen kritik för att var tredje elev som går ut grundskolans årskurs nio inte har godkända betyg i alla ämnen.

Dessutom pekar inspektionen på att de genomsnittliga betygspoängen bland kommunens gymnasieelever sjunkit de senaste fem åren.

Nu kommenterar Fredrik Juthman, som är bildningschef i kommunen, kritiken och kraven på förbättringar som skolinspektionen kommer med:

– Det är ju deras roll att peka på vad vi måste fokusera på och förbättra. Det är ju allvarligt det här eftersom det ju handlar om våra elever och deras framtid, säger Fredrik Juthman.

– Det är ju jätteviktigt att vi tar till oss vas Skolinspektionen kommit fram till, och vi har ju redan påbörjat arbetet med att komma till rätta med det här.

Nu ska kommunen - innan den 13 mars nästa år - formulera och skriva ned en heltäckande handlingsplan för hur det här förbättringsarbetet ska se ut. Den skrivelsen ska skickas in till Skolinspektionen för godkännande.

Nu ska det också sägas att Skolinspektionen inte dömer ut hela skolverksamheten i Avesta kommun, utan de har hittat många exempel på sådant som fungerar bra. Men verket har alltså listat en del punkter som måste åtgärdas.

– För oss är det bra att få verksamheten granskad på det här omfattande sättet, för då vet vi bättre vad vi måste göra, säger Fredrik Juthman och avslutar:

– Vi har ju en vision och ett mål att Avesta ska bli en av landets 20 bästa skolkommuner till år 2020.

-

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".