Blivande deltidsbrandmän övar på Bysjöns utbildningsområde i Borlänge.
1 av 2
Tanken är att yrkeskombinationen undersköterska och brandman ska vara bra för både samhället och för individen, som lär få lättare att få jobb. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg/Sveriges Radio Dalarna
Johan Björklund, Maria Pettersson, Falu Frigymnasium, Leif Andersson, Räddningstjänsten Dala Mitt
2 av 2
Maria Pettersson, rektor på Falu frigymnasium, samt Johan Björklund och Leif Andersson från räddningstjänsten Dala Mitt, hoppas att den nya utbildningen kan locka fler män till undersköterskeyrket och fler kvinnor till brandmannayrket. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg/Sveriges Radio Dalarna

Här ska ungdomar kunna bli både undersköterska och brandman

"Ser ett enormt behov"
3:15 min

Falu frigymnasium drar igång en helt ny utbildning nästa höst där eleverna läser till både undersköterska och deltidsbrandman - samtidigt.

- Vi ser ett enormt behov av fler undersköterskor i Dalarna. Även brandman i beredskap finns det stor brist på i Dalarna, så vi ser det här som ett bra sätt att kunna locka fler elever till attraktiva yrken i framtiden, säger Maria Pettersson, rektor.

- Det som ingår är en förberedande utbildning för att jobba som beredskapsbrandman, motsvarande det vi kallar för preparandutbildning, säger Johan Björklund, utbildningschef inom räddningstjänsten.

De som tar examen på det nya programmet, som kommer ha cirka 25 platser, kommer alltså att kunna arbeta som både undersköterska och som brandman i beredskap – förutsatt att de klarar de fysiska kraven för rökdykning.

Leif Andersson, förbundschef för räddningstjänsten Dala Mitt, är mycket positiv till den nya utbildningen. Han ser framför sig att en del av de som jobbar i hemtjänsten i framtiden också är utbildade brandmän och kan rycka ut om de är i närheten när larmet går i byn.

- Vi åker ju i dag på IVPA - i väntan på ambulans - men man kan vända på det till IVPR - i väntan på räddningstjänst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".