Gesundaberget, december 2014.
1 av 3
En hel del tid och pengar har spenderats på att göra i ordning backen för skidåkning. Enbart att laga snökanonsystemet kostade närmare en kvarts miljon kronor. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg/Sveriges Radio Dalarna
Katarina Lavin Bogg, platschef på Gesundaberget, december 2014.
2 av 3
Katarina Lavin Bogg är platschef på Gesundaberget. Hon har sex helårsanställda medarbetare och under vintern tillkommer fler än 20 säsongsanställda. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg/Sveriges Radio Dalarna
Värdshuset vid Gesundabergets fot hyrs ut till Hero, som driver asylboende där. Bilden tagen i december 2014.
3 av 3
Något turistboende blir det inte på Gesundaberget i vinter, eftersom bolaget Hero hyr alla sängplatser för sitt flyktingboende. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg/Sveriges Radio Dalarna

Nystart på Gesundaberget i vinter

Platschef: "Vi har röjt i alla backar och lagat snökanonsystemet, och det ser ljust ut nu"
1:21 min

Förra året stod liftarna still men i år blir det skidåkning på Gesundaberget igen. Den 20 december öppnar skidanläggningen igen.

– Vi får ju mycket bra respons av folk runtomkring oss, och de är väldigt glada att vi öppnar upp igen, säger Katarina Lavin Bogg, platschef på Gesundaberget.

Hon och de andra som jobbar på berget har lagt ner en hel del jobb på att preparera backen efter en vinter i träda. De kommer att satsa på skidåkning och kafé.

Något boende för turister blir det däremot inte på Gesundaberget i vinter. Skälet är att bolaget Hero, som driver flyktingboende, hyr alla sängplatserna. Enligt Katarina Lavin Bogg togs beslutet att öppna skidanläggningen igen redan i somras, men hyran från asylboendet gör det lättare.

– Ja, det ger ju lite intäkter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".