Aros Congress Centers entré / Foto: SR
Aros Congress Centers entré / Foto: SR

850 av SD:s lokalpolitiker samlade i Västerås

Niklas Nilsson: "En utbildningsutmaning"
1:22 min

850  lokalpolitiker för Sverigedemokraterna är i Västerås i dag för att delta i partiets kommun- och landstingsdagar. Detta efter en vecka då partiet stått i politikens centrum sedan de fällde regeringens budget.

Och mycket under konferensen kommer nog att kretsa kring extravalet i mars. Det tror Niklas Nilsson från Kristianstad, som är en av alla tillresta Sverigedemokrater:

– Det kommer säkert att pratas jättemycket om detta, men jag hoppas ändå att vi får ta tillfället i akt och förkovra oss mer i kommun- och landstingspolitik.

Under konferensen läggs rikspolitiken åt sidan och de ska i stället tröska igenom ett stort antal motioner med förslag på hur partiet ska utveckla sin kommun- och landstingspolitik. Deltagarna erbjuds en rad seminarier om att vara ny i politiken, ny i en offentlig bolagsstyrelse eller hur man talar inför andra människor.

Ämnena speglar den situation partiet står inför efter succévalet i höstas då partiet mer än fördubblades i storlek, och många av de som nu fyller SD:s drygt 1 400 stolar i landet är helt gröna i politiken.

– Det är framförallt en utbildningsutmaning, att sätta in folk i formalia, hur man agerar i fullmäktige och utbilda mer i vår politik. Många går ju med i vårt parti och engagerar sig på grund av invandringspolitiken, för det är en stor fråga, säger Niklas Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".